Skip to main content Link Menu Expand (external link) Document Search Copy Copied

Case 1. Rakettoppskytning

portalspace logo

Lag en app for planlegging av rakettoppskytninger!

Bakgrunn

Vi er i kontakt med rakettbyggegruppen på UiO som ønsker værdata, og ser på muligheten til å sette opp en egen tjeneste for dette. Her kan da studentene bygge en app for dette formålet og kanskje også se en oppskytning live mens de bruker appen?

Ved en rakettoppskytning så er det mange faktorer som skal stemme, og en faktor som vi ikke kan kontrollere er været. Derfor trenger vi kontinuerlig oppdatert data på hvordan været kommet til å utvikle seg gjennom oppskytningsvinduet vårt. Dette ville vanligvis vært jobben til en dedikert værstasjon, men vi ønsker å undersøke om vi kan bruke åpen værdata til å gjøre et estimat.

Funksjonelle krav

Det vi all hovedsak ser etter, er om det er forsvarlig å skyte opp i løpet de neste timene. For å vite om dette er mulig er det flere kriterier som hukes av.

Sikt

Vi vil se raketten under oppskytning. Både for å kunne ivareta sikkerhet, men også for å få opptak av oppskytningen. Derfor er det viktig å vite sikten man kan forvente under oppkskytningsvinduet. Lave skyer kan føre til at sikten blir reduset, i tillegg til tåke.

Nedbør

Siden vi jobber med elektronikk og kryogeniske væsker så er det viktig å være varsom med fukt og temperatur. Kryogeniske væsker gjør all fukt til is som er problematisk hvis det skjer i ventiler eller inni raketten. Elektronikk liker sjeldent vann og fukt, og derfor ønsker vi å skjerme rakett så mye som mulig. Derfor er det viktig å vite om det er meldt nedbør innen oppskytningsvinduet eller spesielt høy luftfuktighet den dagen.

Vindhastighet ved forskjellige høyder

Raketten er lett å påvirke når den beveger seg sakte. Derfor kan vind uforsigbart påvirke nedfallområde på to kritiske stadier i den ballistiske banen, oppskytning og ved fallskjermsfasen. Ved oppskytning vil raketten bevege seg sakte og vil dermed ikke være like stabil som den når den har en høyere hastighet. I fallskjermsfasen daler raketten sakte ned mot bakken etter at fallskjermen er løst ut. Dette kan føre til at raketten beveger seg langt horisontalt ved for sterk vind. Alt dette kan påvirke nedfallsområde som vi ønsker å minimere av sikkerhetsmessige årsaker.

Vær spesielt oppmerksom på vindskjær (shear wind eller wind shear) som oppstår når vind har forskjellig retning i forskjellige høyder. Dette kan føre til rotasjon i objekter som beveger seg mellom lagene. For å beregne dette må man bruke noen enkle formler.

Juridiske begrensninger

Med tanke på at løsning skal være for et generelt use case så er det viktig at oppskytning skjer på godkjent plass. Vi fokuserer ikke på grunneier eller nødetater i denne løsningen ettersom det er individuelle avtaler. For Luftfarttilsynets del så må de også kontaktes i god tid før oppskytning, men de har klare retningslinjer. Blant annet er det ikke lov å skyte opp i kontrollert luftrom. Dermed kan løsning inkludere om oppskytningsposisjon er innen kontrollert luftrom.

Datakilder

Obligatoriske datakilder

Følgende produkter skal brukes såfremt mulig. Dersom det er tekniske problemer med å bruke en tjeneste skal det begrunnes og dokumenteres i detalj i rapporten.

Denne gir mye relevant data på flere av punkter under kravet, men inneholder ikke informasjon om vindstyrke på høyder > 10 m over bakken. Til dette trenger vi et annet API.

Her kan man laste ned filer i GRIB2-format, som gir informasjon om vind og temperatur på forskjellige nivåer i atmosføren. Merk at nivåene angis som trykkflater i hPa, og at vind angis som vektor med x- og y-komponent (u og v).

Andre datakilder

har høydedata for gitte koordinater. Ved bruk, forklar i rapporten hvorfor deres tjeneste fungerer bedre enn METs.

Det er også mulig å laste ned MEPS-modelldata med høydedata direkte fra thredds.met.no, men filene er kjempestore (3+ GB) og biblioteket for å hente data (NetCDF-Java) lar seg ikke kompilere på Android pga manglende støtte for kryptering. Dette må i så fall løses ved å lage en server-backend som henter og parser NetCDF-filene (eller snakker OPeNDAP med THREDDS).

Kontaktinformasjon / andre ressurser


2024-01-26, Geir Aalberg