Case 3. Installasjon av solcellepaneler
Bakgrunn
Strømprisene har gått opp mye de siste årene, og selv om politikerne overbyr hverandre i å love støtteordninger hver gang det er valg er fremtiden usikker. Ved å produsere sin egen strøm vil man kunne ha forutsigbare kostnader og på sikt trolig spare penger.
Selv om man skulle tro at solcellepaneler fungerer dårligere i våre nordlige strøk enn i syden stemmer ikke dette. Solceller fungerer optimalt i minus 5°, og dårlig ved temperaturer over 25°. Så lenge det ikke er snø kan solceller produsere mer energi i Sør-Norge enn i Afrika.
Kostnadene for å montere solceller kan dog være høye, og effekten variere. Derfor bør man på forhånd å lage estimater på utgifter og innsparing før man bestemmer seg. Oppgaven blir å lage en app som kan hjelpe til med dette, og som minimum kan beregne forventet effekt i kilowattimer (kWh).
Solceller finnes i mange effekt- og prisklasser, her bør dere sjekke markedet og finne typiske eksempler. Man kan søke om Enova-støtte på opptil 32.500 (tidligere 47.500) kroner hvis man produserer strøm som kan tilbakeføres strømnettet uansett kilde (sol, vind, vann). Det er også mulig å få støtte til fritidsboliger.
Funksjonelle krav
Det forventes at brukeren selv oppgir gateadresse, og manuelt legger inn areal/vinkel/retning for aktuelle takflater, evt også virkningsgrad for aktuelle solcellepaneler.
Må kunne:
- slå opp adresser for å finne kartkoordinater
- finne snittverdier for temperatur, snø og skydekke for området fra Frost
- beregne gjennomsnittlig forventet innkommende solenergi basert på influx, posisjon, skydekke og snø
- beregne forventet strømproduksjon (kWh) ut fra virkningsgrad og temperatur
Bør kunne:
- vise eiendommen i kart
- anslå forventet besparelse i strømregning ut fra HvaKosterStrømmen, Enova-støtte og regjeringens strømtiltak
- forklare hva man kan drive med forventet produksjon på hytte ikke tilkoblet strømnettet
- beregne lønnsomhet ved installasjon av solcellepaneler gitt typiske priseksempler
Gjerne også:
- la bruker tegne inn polygon i kart for takflate og beregne areal/innfallsvinkel
- beregne lønnsomhet for andre private strømkilder (vindkraft, vannkraft, kjernekraft)
Det overlates til studentene å finne passende formler (gjerne ved sammenlikning mot PVGIS), disse må dokumenteres i rapporten men vi tar ikke hensyn til hvor korrekte de er.
Datakilder
Noen team har meldt at de har problemer med å finne data i Frost, og spør om det er greit om de kun bruker PVGIS. Svaret er nei: For det første får da MET ingen nyttige tilbakemeldinger på våre data, for det andre virker PVGIS å være basert på mangelfulle reanalyser (modellkjøringer basert på observasjoner, bl.a. satellittdata) hvor de plukker den mest typiske måneden fra en klimanormal for 2005-2020.
Dersom det er trivielt å bruke kalkulatoren til PVGIS kan dere først hente inn global innkommende stråling derfra og så forsøke å beregne verdier ut fra Frost. Deretter kan dere sammenlikne disse med PVGIS-resultatet og vise differanser i appen. Hvis det er umulig å finne passende data for et sted i Frost kan dere falle tilbake til kun PVGIS, men dersom man velger et punkt rett ved en stasjon med data skal dere bruke begge.
- Klimadata fra Frost (obligatorisk) – vi anbefaler å bruke v0, ikke Frost-beta (v1)
- Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) - historisk innkommende solstråling
- HvaKosterStrømmen? - strømpriser nå og tidligere
- Elhub API - samler inn måledata fra alle Norges strømmålere
Dokumentasjon
- Klimavariabler som kan hentes fra Frost
- Solcellepanel effekt - hva er virkningsgrad?
- Priseksempler for installasjon: her, her, her, her og her
- Regjeringens strømtiltak
- Enova-støtte
Inspirasjon
Spørsmål?
Kontakt observasjon@met.no for spørsmål ang Frost.