Skip to main content Link Menu Expand (external link) Document Search Copy Copied

Case 4. Havvarsel

Havvarsel logo

Havvarsel.no ble lansert for noen få år siden, men har foreløpig ingen “tilhørende” app. Dette caset går ut på å lage en Havvarsel-app som er til nytte for de som ferdes ved og på sjøen. Det er viktigere å lage en brukervennlig og nyttig app enn å pakke mest mulig funksjonalitet inn i app-en, tenk at dette er en første versjon av Havvarsel-appen. Her er det fritt valg hva slags app man vil lage, men det må være relatert til havet og bruke de obligatoriske datakildene.

Kontaktperson ang dette caset er Martin Sætra.

Obligatoriske krav

Alle som har tilknytning til havet må forholde seg til naturkreftene, det være seg for ferdsel på sjøen, havbruk eller lyn og torden om sommeren. Det er derfor er obligatorisk å bruke farevarsler fra api.met.no:

  • MetAlerts API (enten XML eller GeoJSON)

I tillegg er det også obligatorisk å bruke minst ett av følgende produkter:

  • Oceanforecast API - strøm, bølger, temperatur
  • Locationforecast API - vær og vind
  • Nowcast API - radarvarsel om nedbør
  • Havvarsel.no API - API benyttet av Havvarsel.no
  • BarentsWatch API - varsler for ferdsel og industri langs kysten
  • Havvarsel-Frost - nesten-live observasjoner av temperatur lange norskekysten
  • Gribfiles API - værdata for nedlasting til navigasjonsapper

Andre datakilder som kan være nyttige

api.met.no

  • Textforecast API - tekstvarsler for kyst og fiskebanker
  • Tidalwater - tidevann for havner
  • Sunrise API - ferdsel i mørke krever ekstra forhåndsregler

Andre dataleverandører

Eksempler

Noen forslag basert på tidligere løsninger og ideer fra forskere på MET og Havforskningsinstituttet:

Ferdsel til havs

App for småbåtførere og seilere som viser vind og strøm langs kysten. De fleste båtførere har i dag navigasjonssystemer som viser sjøkart med dybdeforhold og skipsleier, men disse inkluderer vanligvis ikke været. Det er mulig å lage en app som viser vind- og strømforhold på sjøkart, gjerne også kombinert med å regne ut effektiv fart og beregnet tid per distanse. Noen har også tidligere laget spesialiserte apper for redningsmannskap, som har vist seg å bli godt mottatt og hatt kommersielt potensiale. Bruk gjerne BarentsWatch Ohoi som inspirasjonskilde.

Eksempel fra 2020 (appen Fimafeng)

Ruteoptimering (finn beste rute) for småbåter. En spesielt nyttig app kan være å finne beste rute for småbåter ved å ta hensyn til blant annet strøm, vind og bølger. Bruk de API-ene og datakildene du tenker du har behov for og lag en fin visualisering av beste rute fra A til B. Dette vil være nyttig for fiskere, dykkere, badeturister og all trafikk med fritidsbåter.

Vannsport

App for sportsdykkere, surfere og brettseilere for å finne tid/sted med fine forhold. Strøm, bølger og tildels temperatur er viktig for å planlegge sportsaktiviteter til sjøs, og noe man naturligvis ikke gjør hvis det er utstedt maritime farevarsler. Her har det tidligere år kommet inn flere kreative løsninger.

Eksempel fra 2022 (appen Surfespot)

Prisen for mest kreativ bruk av METs data gikk i fjor til et team som hadde kjørt en regresjonsanalyse av data fra Oceanforecast og laget en formel som beregnet de beste surfestedene i Norge: Prisvinnende formel

Fiskehelse i havbruk

Temperatur og salinitet nær lokasjoner med akvakultur, eller endringer av disse variablene i løpet av varselet. Fiskefarmer gjør sine egne observasjoner, men lager ikke varsler fremover i tid. En rask endring i temperatur, salinitet eller havstrøm er av interesse for fiskens helse, både med tanke på spredning av lakselus, og justering av fôrmengde og dybde på merder. Her kan det være greit å snakke med forskere ved Havforskningsinstituttet, ta kontakt! Se også case 5 fra 2022.

Badetemperaturer langs kysten

App som viser temperaturer langs Norskekysten. Det samles inn “live” observasjoner fra bøyer plassert ved populære badesteder rundt omkring i hele landet. Flere aktører står for innsamlingen, men alle observasjonene kan hentes ut fra en egen Frost-server hos Meteorologisk institutt, som vi kaller Havvarsel-Frost.

Oslo Kommune har også et API for badetemperaturer, men de begynner typisk ikke å samle inn målinger før 1. juni.

I tillegg er det mange som har observert at prognosene fra Oceanforecast stemmer ganske bra overens med målingene (max 1° differanse). Denne dekker også hele kysten, ikke bare offentlige badeplasser og er derfor mer praktisk hvis man fx er ute og ferdes i båt.

Uansett hvor man bader er det viktig å få med seg værvarslet, siden de færreste synes det er stas å bade når det regner eller blåser. Farevarsler er det ikke så mange av i badesesongen, men det vil etterhvert på våren komme farevarsler om lyn, noe som ikke er så kjekt når man er i nærheten av vann.

Noen ideer til inspirasjon:

  • Kart med “live” badetemperaturer plottet inn på kjente badesteder.
  • Rangering av strender etter vanntemperatur, lufttemperatur, minste forskjell i vanntemperatur og lufttemperatur osv.
  • Hvilken tid på døgnet er det mest behagelig å bade?
  • Legge til flere parametre, som for eksempel soloppgang og solnedgang, eller flo og fjære.
  • Hvor gode er varslene/prognosene fra api.met.no til å predikere badetemperaturer? Sammenligning av Oceanforecast-varsler og observasjoner.
  • Kombinere observasjoner og varsler - inkludert “nowcasting”?
  • Offshore operasjoner - mulighetsvinduer for vedlikehold osv.

Se også case 1 fra 2021.

Badetemperaturer


2024-02-13, Geir Aalberg og Martin Sætra