Skip to main content Link Menu Expand (external link) Document Search Copy Copied

Case 3. Installasjon av solcellepaneler

Tegning av takflater

Bakgrunn

Strømprisene har gått opp mye de siste årene, og selv om politikerne overbyr hverandre i å love støtteordninger hver gang det er valg er fremtiden usikker. Ved å produsere sin egen strøm vil man kunne ha forutsigbare kostnader og på sikt trolig spare penger.

Selv om man skulle tro at solcellepaneler fungerer dårligere i våre nordlige strøk enn i syden stemmer ikke dette. Solceller fungerer optimalt i minus 5°, og dårlig ved temperaturer over 25°. Så lenge det ikke er snø kan solceller produsere mer energi i Sør-Norge enn i Afrika.

Kostnadene for å montere solceller kan dog være høye, og effekten variere. Derfor bør man på forhånd å lage estimater på utgifter og innsparing før man bestemmer seg. Oppgaven blir å lage en app som kan hjelpe til med dette, og som minimum kan beregne forventet effekt i kilowattimer (kWh).

Solceller finnes i mange effekt- og prisklasser, her bør dere sjekke markedet og finne typiske eksempler. Man kan søke om Enova-støtte på opptil 32.500 (tidligere 47.500) kroner hvis man produserer strøm som kan tilbakeføres strømnettet uansett kilde (sol, vind, vann). Det er også mulig å få støtte til fritidsboliger.

Funksjonelle krav

Det forventes at brukeren selv oppgir gateadresse, og manuelt legger inn areal/vinkel/retning for aktuelle takflater, evt også virkningsgrad for aktuelle solcellepaneler.

Må kunne:

  • slå opp adresser for å finne kartkoordinater
  • finne snittverdier for temperatur, snø og skydekke for området fra Frost
  • beregne gjennomsnittlig forventet innkommende solenergi basert på influx, posisjon, skydekke og snø
  • beregne forventet strømproduksjon (kWh) ut fra virkningsgrad og temperatur

Bør kunne:

  • vise eiendommen i kart
  • anslå forventet besparelse i strømregning ut fra HvaKosterStrømmen, Enova-støtte og regjeringens strømtiltak
  • forklare hva man kan drive med forventet produksjon på hytte ikke tilkoblet strømnettet
  • beregne lønnsomhet ved installasjon av solcellepaneler gitt typiske priseksempler

Gjerne også:

  • la bruker tegne inn polygon i kart for takflate og beregne areal/innfallsvinkel
  • beregne lønnsomhet for andre private strømkilder (vindkraft, vannkraft, kjernekraft)

Det overlates til studentene å finne passende formler (gjerne ved sammenlikning mot PVGIS), disse må dokumenteres i rapporten men vi tar ikke hensyn til hvor korrekte de er.

Datakilder

Noen team har meldt at de har problemer med å finne data i Frost, og spør om det er greit om de kun bruker PVGIS. Svaret er nei: For det første får da MET ingen nyttige tilbakemeldinger på våre data, for det andre virker PVGIS å være basert på mangelfulle reanalyser (modellkjøringer basert på observasjoner, bl.a. satellittdata) hvor de plukker den mest typiske måneden fra en klimanormal for 2005-2020.

Dersom det er trivielt å bruke kalkulatoren til PVGIS kan dere først hente inn global innkommende stråling derfra og så forsøke å beregne verdier ut fra Frost. Deretter kan dere sammenlikne disse med PVGIS-resultatet og vise differanser i appen. Hvis det er umulig å finne passende data for et sted i Frost kan dere falle tilbake til kun PVGIS, men dersom man velger et punkt rett ved en stasjon med data skal dere bruke begge.

Dokumentasjon

Inspirasjon

Spørsmål?

Kontakt observasjon@met.no for spørsmål ang Frost.


2025-01-30, Geir Aalberg